Pizza-viikonloppu -pitkästä aikaa kaksi paria pieniä kätösiä halusi valmistaa omat pizzat evääksi mummilaan.

IMG_1971-normal.jpg

Pizzapohja meillä elää sen mukaan mitä kaapista löytyy. Suosikkiohjeenani lasten kanssa leipoessa on tämä seuraava pohja -se on rakenteeltaan lasten helppo käsitellä ja se maistuu molemmille..

IMG_2201-normal.jpg

1dl raakaa perunaa hienona raasteena

1dl (+50asteista) vettä

1tl psylliumia

1mm suolaa

2dl jauhoja

2tl kuivahiivaa

2rkl öljyä

(Jauhoina käytän yleensä 1.5dl riisijauhoja ja 0,5dl tärkkelysjauhoja eli tapioca/peruna.. taikina onnistuu myös samassa suhteessa tattarijauhoja/quinoajauhoja ja maissitärkkelyksellä tms)

Sekoita vesi, raaka peruna, psyllium ja suola. Anna seistä hetken aikaa. Sekoita yhteen jauhot ja hiiva. Vaivaa jauhot nesteen sekaan hyvin vaivaten. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa se hyvin taikinan joukkoon.

Taputtele pellille leivinpaperin päälle ja anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa 15min. Esipaista 10min 200asteessa.

IMG_1968-normal.jpg

TÄYTE

- vaihtelee myös syöjän mieltymysten ja ruokavalion mukaan. Kun tomaatti oli kieltolistalla, meillä laitettiin pohjaan bataattisosetta joka oli maustettu erilaisilla yrteillä... Nykyisellään pohjalle laitetaan Urtekramin tomaattisosetta.

Lisäksi tonnikala/jauheliha kastike

400g possun jauhelihaa

2dl porkkana/kesäkurpitsaraastetta

1 sipuli pieninä kuutioina

pieni pätkä purjosipulia pienenä

2rkl riisijauhoja

1dl tomaattimurskaa

2dl vettä

meiramia, persiljaa, oreganoa, basilikaa

n.1tl ruususuolaa

Paista jauheliha melkein kypsäksi, lisää kasvisraaste ja sipulit. Kuullota hetki. Lisää jauhot ja kääntele ne hyvin joukkoon. Lisää tomaattimurska, vesi ja mausteet. Anna hetki muhia pienellä lämmöllä ja maistele -maku täytyy olla hyvä ennen pizzan päälle laittamista.. mausteet jokaisen ruokavalion mukaisesti.

IMG_2202-normal.jpg

Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle ja laita takaisin uuniin n.20minuutin ajaksi.

Yllä olevissa kuvissa Maximuksella jauhelihakastike ja Felixin luomukurkkua. Lyyli puolestaan otti jauhelihakastiketta ja päällä on "VALE-JUUSTOA" = kesäkurpitsaraastetta käsiteltynä niin, että se näyttää juustolle ja maistuu hyvälle... (ainakin lapsen mielestä, joka ei juustoa ole saanut).. Valejuustosta kerron myöhemmin lisää..

IMG_2204-normal.jpg

Juuston korvaaminen - jos soija kävisi, löytyisi kaupasta erilaisia soijatuotteita.Meillä ne eivät ole mahdollisia, joten usein keitän riisimaidosta valkokastikkeen ja päälle lorautetaan nokareittain valkokastiketta ja oluthiivahiutaleita.

Itse laitan aikuisille mieluummin hiukan löysää jauhelihakastiketta, tomaattia ja yrttejä -unohdan koko juuston ja sen korvaamisen..

Tämä on kuitenkin Lyylin mieleen enemmän.. Eli karkeaa kesäkurpitsaraastetta 2.5dl, joukkoon käännellään 0,5dl hienoja riisijauhoja ja 1tl sipulijauhetta ja hiukan ruususuolaa.. Kaikki tasaiseksi ja pizzan päälle. Kesäkurpitsa ei kuivu vaan jauhojen vuoksi on rakenteeltaan mukavan tuntuinen ja maustettuna hiukan tuo makua pizzan päällä... Muutama kerta tätä on kokeiltu ja tämä on ehkä ollut se toimivin.. :)

IMG_2010-normal.jpg

 

Maukasta pizzapäivää..

Aikaisempia pizzojamme löytyy täältä.