Viikon aikana on tullut kokeiltua muutama eri kokeilu hapanleivästä käyttäen Finax-hapantaikinajuurta. Finaxin uusi tuote hapantaikinajuuri sisältää riisiä ja quinoaa. Se lisätään jauhojen mukana omaan leipäreseptiin -eli ei korvaa hiivaa ja sen suuremmin esivalmisteluita ei tarvita. Sitä lisätään 3-4rkl / 450g jauhoja.

Näissä kokeiluissa aloitin varovaisesti maistelemaan ja kokeilemaan sen toimivuutta pienemmällä määrällä. Se tuo rakenteeseen "kiinteyttä" ja leipä on mehevämpi seuraavanakin päivänä. Normisti olen gluteenittoman leivän ylimääräiset pakastanut samana päivänä, mutta ainakin tämä leipä on vielä kolmantena päivänä ollut ok!

5dl riisimaitoa

2dl tattarirouhetta

1tl psylliumia

2-3rkl siirappia

1tl suolaa

2rkl öljyä

1ps kuivahiivaa

1dl tapiocatärkkelystä

4dl täysjyväriisijauhoja

1dl hienoja riisijauhoja/quinoajauhoja

2rkl finax hapanjuurta

 

Sekoita riisimaitoon psyllium ja tattarirouhe- anna seistä 10min. Lisää suola, siirappi ja öljy. Sekoita jauhot, kuivahiiva ja hapanjuuri yhteen ja lisää kokoajan sekoittaen. Sekoita puuhaarukalla taikinaa muutaman minuutin ajan ja laita vuokaan. Vuoka pitää laittaa kohoamaan lämpimään vesihauteeseen (hiivan herätyslämpötila 42astetta) tai sitten riisimaito pitää muistaa lämmittää aluksi! Itse tein tämän kuvan version vesihauteessa kohottamalla.

Paista uunissa 175asteessa 35-40min kunnes pintakin saa hiukan väriä.

 

(Tämä tattarirouheleipä onnistuu ilman hapanjuurtakin! )