Nyt on monitoimikeittimellä valmistettu eiliset ja tämän päivän ruuat. Eilen kokeilin keitintä ensin kalkkunan paksummilla pihveillä -ihan vaan siitä syystä jos epäonnistuu niin ei mene koko riistapaisti hukkaan. Ja sen perään tein sitten Poropaistin (hirvipaistin kanssa kävi köpelösti, mutta siitä myöhemmin lisää)..

Odotuksia minulla ei ollut -ajattelin, että ehkäpä tuo paineessa valmistus nopeuttaa lihan kypsymistä ja estää lihan kuivumisen.. Monitoimikeittimen ohjeissa ei ollut kypsymisaikoja lihoille -suurelle osalle vihanneksista kylläkin. Tämä hiukan hankaloitti kokeilua, kun piti arvioida suurin piirtein.. Muutoin käyttöohjeet oli kattavat -eli mistä napista tapahtuu mitäkin ja selkeät kuvat siitä kuinka painekansi asetetaan oikein...

KALKKUNAPIHVIT:

1paketti kalkkunapihvejä huoneenlämpöön 30min aiemmin otettuna

suolaa ja pippuria

meiramia

tilkka öljyä

 

Paistoin lihan syyt umpeen Browning toiminnolla pienessä öjytilkassa kansi auki. Tässä meni aikaa n.2min. Toiminto oli siitä kätevä, että laite näyttää milloin laite on tarpeeksi lämmin ja lihan voi laittaa astiaan. Tämän paistopinnan jälkeen maustoin ja laitoin ohjeiden mukaan painekannen kiinni, KorkeaPaine-toiminto ja 5min. Paineen poistossa piti olla tarkkana -ettei se polta! Kannen avattuani oli yllätys suuri -liha oli tosi pehmeää, mureaa ja mehevän kosteaa... Kalkkunan pihvissä välillä on hankala saada mehukkuus säilymään, mutta tässä laitteessa pihvi oli aivan ihana rakenteelta. Ja aika näytti olevan sopiva 700g valmistukseen. -MEILLÄ TYKÄTTIIN!

Se mitä jäin miettimään, olisiko pitänyt lisätä vettä pohjalle, mutta ainakin kalkkuna valmistui ilman nesteen lisäystä -ilmeisesti pihveistä istessään irtosi tarpeeksi nestettä...

POROPAISTI

1kg poronpaistia sulatettuna ja huoneenlämpöön 30min aiemmin otettuna

suolaa ja pippuria

muutama sipuli

3porkkanaa

4dl vettä

 

Kuivaa paistin pinta ja paista lihan syyt yhteen Browning-toiminnolla. Kääntelemällä joka puolelta tulee kaunis paistopinta. Sen jälkeen suolaa ja pippuria sekä 4dl vettä (jotta saadaan tehtyä myös kastike).

Painekansi ohjeiden mukaan kiinni ja KorkeaPaine 25min. Annoin paineen poistua itsekseen -se kesti n. 12min. Ja kannen avatessani, oli paisti murea -ehkä jopa ylikypsä, sillä leikkaaminen oli hankalaa kun paisti mureni helposti.

Nesteestä tein kastikkeen: Laitoin nesteen porkkanoineen ja sipuleineen kattilaan. Tehosekoittimella sileäksi ja suurustin maizenalla. Hiukan pippuria ja hyvä kastike porolle oli valmis :)

Lapset tykkäsivät, kun poropaisti oli mehevä (ei yhtään kuiva vaikka olikin ylikypsä) ja minä tykkäsin, kun se valmistui ilman pitkää haudutusta!

 

 

Hiukan jäin kaipaamaan suuntaa antavia ohjeita paisteille ja paistoajoille. Laitteen mukana tuli keittokirja, jossa oli englanninkieleisiä ohjeita kokonaiselle kanalle ja padoille -niistä otin arvion paistoajaksi. (Herkullisen kuuloisia ohjeita olivat)

 

Huomioita päivän käytössä -tälläkin laitteella voi polttaa pohjaan ruuan :( Hirvipaistia laittaessani olisi tarvinnut laittaa tilkaa vettä pohjalle, koska hirvestä ei irronnut nestettä. Ja ne sipulit paloivat pohjaan... FIKSUA KYLLÄKIN-laite kytkeytyi pois päältä ja suurta vahinkoa ei tullut itse paistille -ainoastaan pinta kärähti. Siitä tuli sitten hirvipataa..

Positiivinen asia oli, että kärähtänyt sipuli huuhtoutui pois ilman suurempia toimenpiteitä, eli keittoastiassa on tarttumaton pinnoite -joka toimii yhtä hyvin kuin Tefalin paistinpannuissakin :) Eli ei suurta vahinkoa!

Laite vaatii opettelua -mutta summa summarum  -paineessa kypsennys nopeuttaa lihan laittoa ja mureuttaa sen hyvin!