Kaupassa olen pyöritellyt maapähkinävoi-purkkeja ja miettinyt voiko sellaista tehdä puupähkinöistä itse -saisi hyvän levitteen ja leivontaan hyvän koostumuksen. Nyt olen puolisen vuotta hurautellut cashewpähkinöistä ja manteleista voita ja se on kyllä aivan ihanaa!! Vinkkiä metsästin ja löysinkin ulkolaiselta raakaruokasivulta täältä.

Mantelit voi kaltata, ja jos tarvitsen vaaleaa mantelimassaa esim. pikkuleipiin niin kalttaan ne. Mutta usein olen liian laiska siihen ja teen tämän luomu-manteleista kuorineen...

Mantelivoi

2.5dl manteleita

(cashew-pähkinöistäkin olen tehnyt)

ripaus hyvälaatuista suolaa

 

Laita mantelit uunivuokaan ja paahda uunissa 200asteessa 5-10min -ole kokoajan vieressä ja kääntele lastalla pari kertaa. Varo ettei mantelit pala. Anna jäähtyä hetken aikaa.

Laita mantelit tehokkaaseen yleiskoneeseen ja anna koneen pyöriä, välillä pysäytä ja pudottele reunalle nousseet mantelijauhot takaisin sekoituksen keskelle. Vähitellen, n.10min päästä manteli alkaa irroittaa öljyänsä ja massasta tulee öljyinen ja massa muuttuu mantelivoiksi! Kärsivällisyyttä tarvitaan, mutta lopputulos palkitsee.

Mantelivoita käytän leivonnaisten pohjana, täytteenä ja herkkupäivänä maustan mantelivoin ja pyörittelen mantelipalloja ´"karkeiksi" koko perheelle.

 

alla kookokseen kastetut ja kaakao-tomusokeriseokseen kastetut pallot

 

alla massa karkeaksi jätettynä (palloja varten)

 

Mantelipallot

1 annos edellä mainittua mantelivoitahnaa, hiukan karkeammaksi jätettynä

2rkl vaahterasiirappia

1-2rkl kylmää vettä

 

Pysäytä tehosekoitin hiukan ennen voiksi muuttumista, eli tahna saa olla vähän karkeampaa. Lisää vaahterasiirappi ja kylmä vesi. Pyörittele pienen pieniä palloja ja kasta ne kookoslastuihin tai meidän lemppari on kaakao-tomusokerisekoitus 1:1.

 

Manteleiden kalttaus tapahtuu siten, että mantelit laitetaan kattilaan, päälle kylmää vettä. Kiehautetaan vesi ja kaada mantelit siivilään. Anna jäähtyä vain sen verran, että näpit kestää puristaa mantelin ulos kuoresta. Laita kuoritut mantelit kuivumaan talouspaperin päälle.