Imetysdieettiä suunnitellen..

Ruokavaliota tuskaillessani, ystäväni käänsi asian toistepäin ja kysyi:"Mitä saat syödä?". Teimme yhdessä listan -josta tuli valtavan pitkä. Iso liuta vihanneksia, kasviksia,juureksia, perus lihoja, ruokaöljyt, liuta mausteita ja viljoistakin useampi -joskaan en niistä ollut aikaisemmin kuullut puhuttavankaan... Nälässä ei siis tarvinnut edes ajatuksen tasolla olla, kun vaan ensin selkiytti itselleen mistä rakennella täysipainoisia aterioita.

Ja lääkärin ohjeen mukaan minun piti kierrättää omia ruokiani, jotta en söisi peräkkäisinä päivinä samaa ruokaa -tämä kuulemma ehkäisisi pojan herkistymistä uusille ruoka-aineille. Niinpä ruokaa piti tehdä joka päivä, ainoastaan riistaliha sopi jokapäiväisesti...

Lautasmallia miettien ja imettävän äidin ruokavalio-ohjeita seuraten laadin viikolle ruokalistoja ja kaivelin ohjeita, joita sitten muokkailin itselleni sopiviksi. Hyvä puoli oli se, että sain imetyksen aikana itselleni harjoitella ruuan laittoa isoilla rajoitteilla ja sain kantapään kautta oppia miten ruuasta sai maistuvaa ilman valmismausteita,keittokuutioita tai marinaadeja. Mitään valmista leipää,ateriaa tms. ei kaupan hyllyltä löytynyt. Ja lopulta myös gluteiiniton leipä alkoi kohoamaan ja tortut pysymään koossa. Monta "ammusta" muistuttavaa kovaa pikkuleipäerää tuli roskiin heitettyä ja monta leipää sai jäädä homehtumaan aivan kaamean maun takia... Eli testailtua tuli.

Maitotuotteet korvasin kalkkitabletilla ja d-vitamiinilla. Kotimaiset viljat vaihtuivat hirssiin, tattariin,quinoaan,amaranttiin, maissiin ja riisiin. Näistä puoliakaan en koskaan ollut kuullutkaan olevan olemassa -saati sitten että olisin sitä syönyt.. Kananmunan korvaaminen leivonnassa oli hankalaa -tai siltä se tuntui aluksi, mutta vähitellen ihan perusleivonnaiset alkoivat onnistua... reseptejä lisäilen tännekin vähitellen! Soija tuotti ongelmia, kun sitä oli myös tungettu moneen paikkaan..

Iso MUTTA imetysdieetissä oli: Herkuttelu... Alussa oli kiellettynä myös valkoinen sokeri ja makeutusaineet -eli makeuttajiksi jäi vaahterasiirappi,hedelmäsokeri ja intiaanisokeri kohtuullisesti käytettynä. Maidotonta,soijatonta ja mahdollisimman vähillä e-koodeilla löytyi leivontamargariinia, sinistä keijua. Ja kun vehnäjauhot korvasi riisijauhoilla 1:1, sai muokattua perusohjeista ihan syötäviä herkkuja...

Lemppariksi alussa nousi uunibanaanit: Banaanin puolikkaat ladottiin vuuan pohjalle, päälle tummaa siirappia ja uuniin hetkeksi aikaa muhimaan. Makean nälkään auttoi hyvin! Toisen ihanan valmisherkun löysin ruohonjuuri-kaupasta: Plamilin Carob-levy. Hiukan suklaata muistuttava herkku. Makean nälkään auttoi myös viinirypäleet,hedelmäsalaatti sallituista hedelmistä sekä pakastetut banaanikuutiot. Marjat ja kiisselit pelastivat usein. Ja vähitellen niistä leivonnaisistakin alkoi tulla oikeasti hyviä (tai sitten makuaisti muuttui...)

Gluteiiniton laku, luomu rusinat ja taatelit, luomu kuivattu mango ja luomu vadelma-sorbetti (Stockmannilta) veivät myös makean nälkää pois. Ja vähitellen se makeanhimo alkoikin vähentyä luontaisesti...

Imetystä kesti siihen, kun poika oli reilut 1v4kk.