IMG_1589-normal.jpg

Yksi suosikkileivonnaisistani on Savariini .. Tutustuin siihen aikanaan lukion ranskankielen tunneilla -opettajamme opetti kieltä tutustuttamalla meidät ranskalaisiin ruokiin, näytelmiin, kulttuuriin ym. Reseptejä käännettiin ja niistä kirjoitettiin "kokemuksia". Ranskan sanasto tarttui siinä samalla, oikeastaan voisiko kieltä enää mielenkiintoisemmin oppia? -Jos kysyttäisiin luokan enemmistön mielipidettä, niin me kaikki pidimme tunteja todella mielenkiintoisina!

 Savariini -se on aina helppo muokata sen mukaan, millaisia rajoitteita vierailla on.

Aito savariini nostatetaan hiivalla, itse teen välillä lapsille version, jonka kohotan leivinjauheella -se on siis savariinin näköistä..Mutta toisaalta välillä näkee myös ravintoloissa savariinia, joka on sokerikakkupohjaan valmistettua..

Kuvassa tämän viikonlopun jälkiruoka -kaiketon, joka näyttää savariinilta, aikuisten saadessa "aitoa" mutta gluteenitonta..

savariini-pala-normal.jpg

Kostutukseen käyetty tänään ananasmehua, tarjoillaan ananaksen, päärynän, vadelman ja banaanin kera.

IMG_1588-normal.jpg

Ennen täyttämistä ja tarjolle asettamista...

Lasten "Savariinin" nopea versio

(gluteeniton, maidoton, munaton ja soijaton)

1paketti Farinan piirakkapohja-ainesta

0,5dl rypsiöljyä

1prk luomu-ananasrenkaita mehussa

0,5dl riisimaitoa/mantelimaitoa

2tl noegg+2rkl vettä

 

Kostutukseen 0,5-1dl ananasmehua

Tarjoiluun; hedelmiä ja marjoja, usein vaahdotettua kookoskermaa

1. Pilko ananasrenkaat, yhdistä ananaspurkin mehu, pilkotut ananaspalat, öljy, riisimaito, vesi ja noegg. Sekoita joukkoon piirakkapohja, kääntele tasaiseksi. Jauhota vuoka öljyllä ja mantelijauhoilla. Kaada taikina vuokaan.

2. Paista 200asteessa n. 20-25min, kunnes pinta saa väriä ja hammastikku tulee ulos ilman että siihen on tarttunut taikinaa.

Anna jäähtyä, Kostuta ananasmehulla. Itse kumoan ensin tarjoiluvadille ja sitten sivelen ananasmehua kakkuun.

IMG_1590-normal.jpg

Lisää hedelmät/marjat ja kookoskermavaahto. Tarjoile heti!

***

Aikuisten Savariini

(Gluteeniton)

1dl maitoa


10 g hiivaa


2 muna


4 rkl inkkarisokeria


1 tl suolaa


3-3.5 dl semper finmix-jauhoseosta

100 g sulatettua voita

kostutus
:

5 dl vettä
 +  3 rkl inkkarisokeria +0,5 dl punssia

koristelu/tarjoilu
:

kermavaahtoa
,  hedelmiä 

pilkottuna

2-3 rkl kostutuslientä



Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva siihen.  Vatkaa joukkoon munat. Lisää sokeri, suola ja jauhot sekä viimeisenä sulatettu voi. Sekoita tasaiseksi, alusta hiukan.



Kaada taikina voideltuun ja mantelijauhoilla leivitettyyn rengasvuokaan (tai käytä silikonista) ja anna kohota liinan alla n. 30 minuuttia. Paista uunissa 200 C° n.25- 30 minuuttia. Jätä savariini vuokaan jäähtymään.



Kuumenna vesi ja liota intiaanisokeri joukkoon. Anna jäähtyä ja lisää punssi. Kaada liemi tasaisesti  jäähtyneen savariinin päälle. Säästä 2-3 rkl lientä hedelmien maustamista varten. Anna vetäytyä kylmässä.



Irrota jäähtynyt savariini varovaisesti tarjoiluvadille. Irtoaa hyvin kylmänä, silikonisesta vielä paremmin.. Kuori ja paloittele hedelmät kulhoon ja kaada jäljelle jäänyt kostutusliemi joukkoon. Anna vetäytyä kylmässä noin tunti. Koristele savariini hedelmillä ja kermavaahdolla.

Tarjoile kylmänä.

***

-Kostutusliemeen käytän välillä spriteä, mehua ja riippuen hedelmistä joskus rommia. Lasten "savariinin" kostutan aina sopivalla mehulla..

-Jauhojen määrän katson aina sen mukaan, mitä jauhoseosta käytän.

- Myös annossavariinit ovat hyviä -tähän olen käyttänyt donitsivuokaa... Ei ehkä niin alkuperäistä kunnioittavaa mutta herkullista!

***

P.s. Hiivanostatus onnistuu myös kaikettomassa versiossa -munat korvataan no-eggillä/banaanilla, maito korvataan riisimaidolla ja sulatettu voi kookosöljyllä..tulos on hyvä.. lisäilen sen version, kun seuraavan kerran sitä nautitaan :)