Toinen syyskuun haasteeseen leivottu leipä on saaristolaisleipä -se on leipä, jota eniten on ruisleivän rinnalla kaivannut. Tämä versio on myös maidoton -piimällä teen välillä :)

Kuva

1dl kuorittuja manteleita
5dl vettä
3 kotimaista hapanta omenaa
1dl siirappia
0,5dl rypsiöljyä
1rkl ruususuolaa
1dl pellavarouhetta
1dl tattarihiutaleita
0,5dl fibrex kuitua
3dl tattarijauhoja
2.5dl semper grovmix-jauhoseosta
1ps kuivahiivaa

1. Laita mantelit, omenat (siemenkota poistettuna), vesi, siirappi ja rypsiöljy tehosekoittimeen. Anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista
2. Sekoita kuivat aineet yhteen. Lämmitä neste 42asteiseksi. Sekoita hyvin vaivaten kuivat aineet sekaan ja vaivaa 5minuuttia.
3. Kaada taikina yhteen isoon tai kahteen pienempään leipävuokaan. Jos et käytä leivinpaperia vuuassa, muista voidella/öljytä vuoka. Anna kohota kaksinkertaiseksi liinan alla lämpimässä paikassa.
4. Paista uunissa 175asteessa 40-50min, peitä loppuvaiheessa leivinpaperilla ettei pinta pala. Kun otat leivän uunista, sekoita 1rkl vettä ja 1rkl siirappia ja sivele seos leivän pintaan esim. pullasudilla. Anna leivän jäähtyä ja vetäytyä muutama tunti. Parhaimmillaan leipä on vasta seuraavana päivänä.

Kuva

Tämän leivän kanssa oma lempparini on kylmäsavulohi!

Alhaalla oleva leipä on kokonaan tattarilla, piimäpohjalla ja paistettu isossa leipävuokassa ja sivelty pari kertaa paiston aikana siirapilla -ylhäällä oleva on paistettu pienemmässä leipävuuassa -eli taikina jaettuna kahteen vuokaan! Tämä piimäversio päivittyy blogiin myöhemmin, hääpostauksen yhteydessä! Nyt on viikko aikaa valmistella hääherkkuja :)

IMG_5574-normal.jpg