Leivontafoorumin helmikuun haasteena oli väri punainen... Sen tiimoilta kierrettiin hedelmä/marjaosastoa ristiin rastiin ja lasten kanssa tutustuttiin punaisiin ruokiin hiukan tarkemmin...

Granaattiomena ei herättänyt kovinkaan suurta suosiota, vaikka sitä kokeiltiin monessa muodossa -no terveellistä ja mukavaa vaihtelua!

Vadelmaleivokset -sisällä kookosta ja täysin viljattomana. Pohja on siis mantelia ja tapiocaa. Hyviä leivoksia ja ohjetta päivittelen Lyylin synttäreiden yhteydessä..

 

Ja lopulta kun oli tarkoitus tehdä muusilaatikkoa porkkanoista, punajuurista ja perunoista -tuli keitinvedestä uskomattoman punaista ja soseesta helakan punaista -joten siitä tehtiin leipää.. Leipää tehtiin sekä pelkästään gluteenittomana että myös gluteenittomana, maidottomana ym. ym.

Ja niin syntyi

Punaiset voileipäleivokset (gluteeniton, SIS. MAITOA)


Juuresleipä:

esivalmistelut:

2 isoa punajuurta
2 isoa porkkanaa
5dl vettä

Kuori ja pilko porkkanat ja punajuuret mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Keitä kypsäksi, siivilöi helakan punainen keitinvesi talteen ja soseuta punaiseksi soseeksi

leipätaikina:

4dl juuresten punaista keitinlientä
1rkl psylliumia
1tl suolaa
1rkl siirappia/sokeria
2rkl rypsiöljyä
1ps kuivahiivaa
1dl tattarirouhetta
1dl pofiber-perunakuitua
0,5dl seesaminsiemeniä
1dl perunajauhoja
1dl karkeita riisijauhoja
2dl hienoja riisijauhoja
2dl juuressosetta (punajuuri&porkkana)
50g emmentalraastetta

(Huom: Jauhot voi korvata gluteenittomalla leipäjauhoseoksella, jos sellaista voi käyttää... Meillä se ei ole mahdollista ja siksi käytän niin useita eri jauho karkeuksia ja laatuja, jotta rakenne tulee hyvä...)


Sekoita n.+50 asteeseen jäähtynyt keitinliemi, psyllium, suola, siirappi ja öljy yhteen. Anna seistä hetken aikaa, jotta lämpö on kuivahiivan herätyslämpötila +42astetta. Sekoita tattarirouhe, perunakuitu, siemenet, jauhot ja kuivahiiva yhteen ja lisää nesteeseen. Sekoita hyvin 3-4min , joko yleiskoneella tai käsivatkaimella. Sekoita vaivaamisen loppupuolella juuressose ja emmentalraaste mukaan.

Kaada taikina öljyttyyn leipävuokaan tai silikoniseen reilun kokoiseen leipävuokaan. Anna kohota liinan alla n.30min. Paista uunissa 200asteessa n.25-30min -tarvittaessa peitä pinta leivinpaperilla paiston loppupuolella.

(Itse käytin silikonista vuokaa, ja vuoka ei tukenut runsasta kohoamista tarpeeksi vaan leivästä tuli myös hiukan leveä...)

Anna leivän jäähtyä ritilän päällä ja valmista täyte

Täyte:
150g creme fraiche
100g maustamatonta tuorejuustoa
200g kinkkua pieninä kuutioina
1/2 punainen paprika pieninä kuutioina
10cm purjosipulia pieninä kuutioina
1rkl ruohosipulia pienenä silppuna
1rkl persiljaa pienenä silppuna
ripaus mustapippuria
ripaus herbamarea

Sekoita täytteen aineet yhteen. Laita jääkaappiin odottamaan.
(Halutessasi täytteestä tasaista, pyöräytä täytteen ainekset tehosekoittimessa sileäksi tahnaksi)

Koristelu ja kokoaminen:

Siivuta leipä ohuiksi siivuiksi ja ota sydänmuotilla leivästä sydämen muotoisia paloja.



Laita alemmalle palalle täytettä reilu 1rkl ja nosta toinen sydänpalanen päälle. Laita päällimmäiseksi vielä täytettä ja paprikasta leikattu sydän.

Laita kuvun alle ja jääkaappiin muutamaksi tunniksi, jotta maut tasaantuvat!

Ja Gluteeniton, maidoton, munaton &soijaton versio syntyy,

kun jättää emmental-raasteen leivästä pois. Täytteeseen laitoin paksua cashew-kermaa tuorejuuston ja creme fraichen tilalle. Muutoin kaikki tehosekoittimessa sekaisin.

Ja leivän lopuista tuli kätevästi punaista korppujauhoa vuokien leivittämiseen :)