Tämä on meidän kokemus rotaatioruokavaliosta ja sen myötä tapahtuneesta siedättymisestä. Rotaatiosta en ole tutkittua tietoa löytänyt juuri yhtään, joten tämä pohjautuu vain meidän lapsille todettuun sopivaan tapaan. Molemmat lapset on aina reagoineet nopeasti, oireita ei ole tarvinnut odottaa kuin muutama tunti maksimissaan. Siksi minialtistuskaan ei ole koskaan meillä toiminut. Ensimmäisen annoksen jälkeen tuleet lievät oireet voimistuvat aina, jos samaa uutta on antanut seuraavana päivänä...

Meillä on sekä pojalla että tytöllä rotaatio ollut käytössä kaikissa niissä ruoka-aineissa, joissa reaktio on lievä ja suhteessa annettuun määrään. Rotaatiossa ei ole koskaan voinut olla vehnä, maito tai muna niiden reaktioiden voimakkuudesta johtuen. Jo 1/2tl riittää oireeseen venhän kohdalla. Myös soija oli ensimmäiset 2v tiukasti poissa, mutta myöhemmin on kokeiltu tiuhempaan ottaa mukaan rotaatioon...

Uusia ruokia kokeillessa olen aina valinnut peräkkäin eri ruokaympyrän lohkoista -en ole koskaan yrittänyt peräjälkeen esim. 3viljaa, koska viljojen proteiinit muistuttavat toisiaan ainakin hiukan. Eli olen yleensä edennyt niin, että vilja-hedelmä-vihannes-rasva-liha-marja ja sitten alusta. Olen ajatellut pienen ihmisen sietävän näin paremmin antamiani ruokia, koska ruoka-aineet on näin ollen erilaisia.

Rotaation alussa oli n.10 kokoaikaista ja sopivaa ruokaa pohjalla. Ne muodosti päivittäisen ruokavalion rungon ja rotaatiosta sain sitten siihen lisää. Tässä on esimerkki pojan alkuajan uusien ruoka-aineiden rotaatiosta, poika vajaa vuoden vanha:

Runko: sopivat kiinteät lammas, hirvi, riisi, maissi, ruusunmarja,mustikka, päärynä,kukkakaali,bataatti,oliiviöljy

vko1: ma quinoa 1tl

          ke banaani 1tl

          pe ruusukaali 1tl

vko2: ma quinoa 1rkl

          ke banaani 1rkl

         pe ruusukaali 1rkl

vko 3: ma quinoa 0,5dl

           ke banaani 0,5dl -oireita, määrä tiputetaan seuraavalla vkolla ruokalusikalliseen

          pe ruusukaali 0,5dl

vko 4: ma quinoa 0,5dl

            ti rypsiöljy 1tl

           ke banaani 1rkl

          to kalkkuna 1tl -oireita, ihottumaa ym. tiputetaan pois.

          pe ruusukaali reilu 0,5dl, ei lisäystä koska eilinen kalkkuna aiheutti ihottumaa, parannellaan 2pvää

vko 5: ma quinoa 1dl

           ti rypsiöljy 2tl

           ke banaani 1rkl 

          to vadelma 1tl

          pe ruusukaali vapaasti

         la omena 1tl

         su poro 1tl

vko 6: ma quinoa vapaasti rieskassa

          ti rypsiöljy 2tl, ei oireita eli ensi vkolla lisätään toiselle päivälle sama

         ke banaani 1rkl

         to vadelma 1rkl

        pe ruusukaali vapaasti

        la omena 1rkl

       su poro 1rkl

Vko 7: ma quinoa vapaasti -koska ei oireita, lisään ensi vkolla toiselle päivälle hiukan

            ti rypsiöljy 2tl

           ke banaani 1rkl ja uutena peruna 1tl

          to vadelma 1rkl  ja rypsiöljy 2tl

          pe ruusukaali vapaasti

         la omena 0,5dl

         su poro 1rkl

Vko 8: ma quinoaa vapaasti

            ti rypsiöljy 2tl

           ke banaani 1rkl ja peruna 1rkl

          to vadelma 0,5dl ja rypsiöljy 2tl

         pe ruusukaali vapaasti ja quinoaa 0,5dl

         la omena vapaasti

         su poro 0,5dl

Vko 9: ma quinoaa vapaasti

            ti rypsiöljy 2tl + peruna siirtyi tähän 0,5dl

            ke banaani 1rkl + uutena tattari 1tl

            to vadelma 0,5dl ja rypsiöljy 2tl

           pe ruusukaali vapaasti ja quinoa vapaasti -ruusukaalin määrän lisään seuraavalla vkolla

          la omena vapaasti + uutena avokado 1tl

         su poro vapaasti

vko10: ma quinoaa vapaasti+ ruusukaalia 0,5dl

            ti rypsiöljyä 2tl+peruna 0,5dl

           ke banaani 1rkl+ tattari 1rkl -ihottumaa, ensi vkoksi pudotan tattarin määrän

           to vadelma 0,5dl+rypsiöljy tl (ei uusia eikä lisäyksi kun vielä ihottumaa)

           pe ruusukaali+quinoa vapaasti

           la omena vapaasti+avokado 1rkl

           su poro vapaasti

         

 

Soudettiin ja huovattiin määrien kanssa, banaanissa kesti pitkään saada se isompana määränä sopimaan, samoin viljoissa ja lihoissa on rotaatio ollut tuiki tärkeä. Joitakin viljoja sieti 1xvkossa ja joitakin rajoituksetta. Olen aina aloittanut 1tl määrästä, koska jos oire on voimakas, se tulee jo siitä määrästä, enkä niitä ole näin ollen ottanut rotaatioon. Mutta ne, joita on sietänyt 1tl, ovat tuleet mukaan.

Mutta siedättäminen/rotaatio ei ole oireiden sietämistä vaan meillä pysyttiin oirerajan alapuolella/sen tuntumassa. Jos tuli laaja ihottuma, ruoka-aine hyllytettiin hetkeksi tai annosta pienennettiin tai annostelua harvennettiin. Ja taukoa on meillä pidetty infektioiden/oireiden parantelun aikana, eli silloin rotaatio on ollut tauolla uusien ruokien osalta, mutta ruuat, joita on siihen mennessä sietänyt suuria määriä, ovat olleet silloinkin mukana.

Joillakin sopii minialtistus, eli ma 1tl, ti 1rkl ja le 0,5dl ja sen jälkeen ruoka-aine rotaatioon mukaan 1xvkossa ja vähitellen 2xvkossa. Meillä vain kolmantena peräkkäisenä päivänä tuli ihottuma+ripuli eli tämä harvempi rotaatio oli meille sopiva.

Ja jos en ollut varma mistä tuli ja mitä, esim. flunssan aikana niin annettiin muutama päivä vain täysin sopivia ruokia!