Sain kysymyksen tuonne yhteen aikaisempaan postaukseeni, että millaisista resepteistä ja miten teen muunnoksia :) Lähinnä kysyttiin gluteenittoman pastan valmistuksesta -kun käyttää munaa... siitä ei ole tietoa ;) Meillä kun tehdään munatonta pääasiassa...

Itselläni se punainen lanka kaikkeen on ollut yläasteen kotitalous-oppikirja ja 4H-kerhon ruokakirja. Lisäksi alla olevat kirjat ovat olleet ihania lähteitä tässä allergiataipaleella



Oikeastaan muita keittokirjoja/leivontakirjoja ei meiltä löydy. Härkäpapua Sarvista- kirja on ollut ihan loistava -siellä kaikki on munatonta. Pääsi jyvälle munattoman leivonnaisen hyvästä rakenteesta.. vaikka kaikki kirjassa onkin kotimaista viljaa sisältävää..

Tykkään kovasti lukea myös K-Ruoka-lehteä ja Yhteishyvän mukana tulevaa  ruokaliitettä. Sieltä se kaikki lähtee. Niin ja unohtamatta kaikkia ihania leivontablogeja, joiden antimia ihailee "ikkunaostos-meningillä" :)

Yleisesti, jos teen jonkun ohjeella suoraan, laitan linkin alkuperäiseen. Ja mikäli vaihtelen jauhot ja muuten teen toisten mukaan, laitan silloinkin linkin, jotta pääsee katsomaan sen alkuperäisen.  Tosin useimmat ovat lähtöisin juuri perus maito-muna-vehnäversioista, että niiden alkuperä on juurikin perus keittokirjan antimissa :) Tästä esimerkkinä kirsikkakakku -Kinuskikissan innoittamana, mutta oman maun mukaan väännettynä lapsille sopivaksi, niin että eipä siinä ollut alkuperäiseen kuin ulkonäkö..

Kovin vähän olen käyttänyt allergia-keittokirjoja, poikkeuksen tekee Pirkanmaan allergia-ja astmaliiton ruokasivusto -sieltä löysin alkutaipaleella paljon hyviä vinkkejä.

Myös Erimenu on kuulemani mukaan hyvä -itse en ole sinne vielä löytänyt tietäni...

Allergiablogeja on varmasti muitakin -itselleni on tullut niissä vierailtua vähän, koska meidän ruokavalio on kuitenkin niin erilainen/omanlainen -meillä käy harvinaisen paljon mausteita, mutta taas todellä vähän viljoja. Mutta on ollut mukava törmätä muihinkin allergiablogeihin, lähinnä ne on löytyneet sattumalta blogini kommentointien/viestien kautta. Listaan tähän tiedossani olevia, sillä niistä voi moni muu löytää omaan ruokavalioonsa sopivia :)

Kukkutimurusia-Blogi
Kakku-Katrin blogissa on allergiaversioita
Aatun apajilla -blogi
Kimuranttia kurmeeta- blogi
Allergialiemessä( -jota ei ole pariin vuoteen päivitetty)
Tattariina (-jota ei ole päivitetty hetkeen)
(-päivitän kun sattuu t
ulemaan vastaan uusia blogeja)

JA imetysdieetin aikana törmäsin raakaruokablogiin Peikkojen maailmassa, jonka antimia olen valmistellut -mutta en juurikaan postaillut -sieltä löytyy kaikkea kivaa ;)


Pidemmittä puheitta,
tässä muutamia juttuja, joilla muuttelen ohjeita..

Kananmunan korvaaminen

Riippuen siitä, mikä tehtävä munalla ruuassa on -eli kuohkeus, sidonta tai rakenne...

*Monista ruuista vain jätän munan pois; esim. laatikkoruuat voi usein tehdä ilmanin, lorautan öljyä tilkan tai vettä hiukan, jotta laatkkoruoka ei kuiva.
*Muna-maidon teen usein riisimaidon+tärkkelysjauhon yhdistelmänä

* Jauhelihataikinoissa käytän peruna- tai kasvissosetta, raastetta tai tärkkelysjauhoja. Riisihiutaleet soveltuvat myös.

* Lettutaikinoissa käytän vain jauhoja, öljyä, suolaa ja nestettä. Ohje löytyy resepteistä -kun taikina saa turvota n. 30min ja paistaa öljyssä pieniä lettuja, taikina pysyy hyvin kasassa..
*munattomia leivonnaisia ovat mm. pikkuleivistä useimmat ja muroleivonnaiset -taikinaan voi lisätä myös hedelmäsosetta/sulaa suklaata/oolannin perunasoseainesta kiinteää rakennetta tuomaan...

Yhden (1) kanamunan voi korvata jollakin seuraavista (Lähde; Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksen ruokaohjesivut)

  • 1 dl peruna- tai bataatti- tai muuta kasvissosetta
  • 1 dl omena- tai banaani- tai muuta hedelmäsosetta
  • 2 rkl soijajauhoja
  • 1 dl maitojauhetta + 2 dl vettä
  • 1 tl Loprofin kananmunankorviketta (markkinoija Nutricia Oy), valm. perunatärkkelys, muunnettu tapiokatärkkelys, E466, E341c, E160a, E501
  • 1 tl No Egg kananmunankorviketta (maahantuoja Quality Foods Oy), valm. perunatärkkelys, tapiokatärkkelys, metyyliselluloosa, kalsiumkarbonaatti, E330
  • 40 g riisimassaa:
    • 50 g riisijauhoja sekoitetaan 5 dl vettä. Keitetään 15 min.
    • Jäähdytetään ja vatkataan vaahdoksi. (Farina Oy)
Maitotuotteet ja rasvat:

*Maidon vaihdan aina riisimaitoon, mehuun tai veteen
* Kerma vaihtuu kookoskermaan (SantaMaria)
*Rasvoista Neitsyt-kookosöljy sopii hyvin vaahdotettavaksi -ilmeisesti myös muut kookosrasvat käy ja sininen keiju on soijaton ja maidoton.
* Usein korvaan öljyllä rasvan, jolloin 100g rasvaa on suurinpiirtein 3/4dl öljyä.
* Santamarian kookoskerma vaahtoutuu hiukan, jos se on lähes kohmeista mutta ei kylmää.. :) Tätä käytän joskus kastikkeena kun lisään joukkoon vaniljasokeria

Ja olemassa on soijakermat, kaurakermat ym lukematon määrä korvaavia tuotteita -joista itselläni ei ole kertynyt käyttökokemuksia. Soijajuoma ja kaurajuoma käyttäytyvät ihan eri tavalla kuin riisijuoma -mutta meillä kun ei kumpikaan sovi, niin en osaa niiden käytöstä sanoa :)

Jauhojen muuntaminen

* Vähän käsituntumalla menen nykyään, mutta kun aloitin v.2007 näitä valmistamaan, käytin muuntotaulukkoa Pirkanmaan allergia- ja astmaliiton sivuilta, jolloin 1dl vehnäjauhoja korvataan
  • 2/3 dl perunajauhoja
  • 1 dl maissitärkkelystä
  • 1 dl riisijauhoja
  • 3/4 dl täysjyväriisijauhoja
  • 3/4 dl maissijauhoja
  • 3/4 dl tattarijauhoja
  • 1 dl hirssijauhoja
  • 1 dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta
  • 2/3 dl Jyttejauhoja
-Jauhojen muunto riippu tekeekö sämpylöitä vai leivonnaisia. Hiivaleivonnaisissa olen saanut parhaiten kohoamaan pehmeät taikinat -kun ei käytä munaa/soijajauhoja tms. niin leivonnaisesta tulee helposti liian kova ja kohoamaton. Eli leipätaikina on usein hyvin pehmeä -mutta tarraamaton :)


Monenlaista pystyy tekemään pienin muunnoksin, vaikka se ei rakenteella aina korvaakkaan muna+vehnän sitko ominaisuuksia!


Muita juttuja;

Silikoniset pullasudit, leivinalusta ja kaulin; Allergisen leivonnaisten taikinat on usein tarttuvia ja "hankalammin" käsiteltäviä kuin tavalliset taikinat. Silikonisista välineistä taikinat lähtee parhaiten irti, mm.sämpylätaikinat, pullataikinat ym. Ja käytän leivittämisessä/kaulimisessa lisäksi sopivia jauhoja apuna paljon...

Silikoniset muffinssivuuat: Paperisiin tarttuu suurin osa pojan muffinsseista ja muista leivonnaisista. Teen aina sämpylätkin silikonisiin muffi-vuoksiin, jolloin sämpylä kohoaa nätisti eikä "läsähdä" uuniin laitettaessa. Ja irtoavat melko hyvin...

Leivonnaisten rakenne: tulee usein parempia kun yhdistelee (jos mahdollista) eri jauhoja.. Usein laitan sekä täysjyväjauhoja, että tavallisia. Ja montaa eri viljamerkkiä. Lisäksi apuaineita käytän, eli

-ksantaania: n.1tl/jauhokilo, lisään aina jauhojen joukkoon. (Jos muuntaa tavallista reseptiä omaksi luontaisesti gluteiinittomaksi, niin ksantaanin käyttö vähentää jauhojen tarvetta hiukan!)

-psylliumia: hiivaleivonnassa 1-2rkl/litra taikinanestettä tai leivinjauheleivonnassa 1tl/3dl jauhoja. Psylliumin lisään useimmiten taikinanesteeseen ja annan turvota 10min ennen muiden aineiden lisäämistä. (Jos muuntaa tavallista reseptiä luontaisesti glut. ja käyttää psylliumia, niin se vähentää jauhojen tarvetta hiukan!)


Olisi mukava kuulla muiden hyviä vinkkejä -sillä varsinkin gluteenittomissa leivonnaisissa on varmasti enemmän nikseijä, joita löytyy gluteenittomista blogeista ;)