Tämä ohje sisältää MAITOA ja MUNAA -tein tämän muutama viikko sitten viikonlopun gluteenittomaksi tarjoamiseksi ja samalla osallistuin foorumin haasteeseen. Haasteessa sain yllärinä voiton, tasaväkisessä äänestyksessä. Tätä piirakkaa tein myös maidottomana, munattomana, soijattomana ja gluteenittomana ja se ohje päivittyy pikapuoliin - Koska pojallehan pitää saada suurinpiirtein samankaltaista... :)

Pohja:

75g voita
200g sulatejuustoa (käytetty Olympia-juustoa)
2,5dl gluteiinitonta jauhoseosta (käytin Virtasalmen viljatuotteen vaaleaa leipäjauhoseosta)
2rkl vettä
ripaus suolaa


Täyte:
250g poron jauhelihaa /poron käristelihaa
(paistamiseen ja maustamiseen 1rkl voita, 1tl suolaa ja 1 maustemitta mustapippuria)
1 pieni purjo
1 sipuli
1rkl persiljaa
2rkl ruohosipulia
200g leipäjuustoa
(halutessasi 1dl emmental-juustoa raasteena)
2.5dl kermaa
2munaa
ripaus mustapippuria ja suolaa myllystä

Valmista ensin täytteet :
Paista poron jauheliha pannulla voissa ja mausta suoalla ja pippurilla. Jos käytät käristelihaa niin paista se ja anna hautua kannen alla murean kypsäksi. Jauheliha on sopivan murumaista jo valmiiksi, mutta käyttäessäsi käristelihaa, pieni se pienehköiksi kuutioiksi. Siirrä liha sivuun odottamaan. (Huom. myös edellispäiväinen porokäristys käy tähän hyvin)

Paloittele purjo ohuiksi renkaiksi ja kuutioi sipuli pieniksi kuutioiksi. Kuullota muutama minuutti pannulla ja lisää sekaan ruohosipuli ja persilja.

Pilko leipäjuusto pieniksi kuutioiksi ja raasta emmental raasteeksi.
Sekoita kerma ja kananmunat

Valmista pohjataikina. Nypi keskenään huoneen lämpöinen voi ja sulatejuusto. Lisää 2,25dl jauhoja, vesi ja ripaus suolaa. Sekoita taikina tasaiseksi. (Loput jauhot tarvitaan kun taikina painellaan vuokaan)

Leivitä vuoka öljyllä ja esim. maissijauhoilla. Painele pohjataikina vuokaan loppuja jauhoja apuna käyttäen. Tästä ohjeesta tulee hyvin halkaisijaltaan 26cm vuokaan. Esipaista pohjaa 200asteessa 8-10min.

Täytä esipaistettu pohja. Laita ensin poronliha, jonka päälle sipuliseos ja leipäjuusto. Sen jälkeen ripottele emmentalraaste ja lopuksi kaada päälle muna+kermaseos.


Paista piirakkaa 200asteessa 25-30min -tarkista 20min kohdalla pitääkö piirakka peittää foliolla, jotta pinta ei tummu liikaa.